روش های ضدعفونی کردن آب استخر

روش های ضدعفونی کردن آب استخر

آیا تابه‌حال به نحوه نگهداری از آب استخر فکر کرده‌اید؟ آیا می‌دانید ضدعفونی کردن آب استخر چگونه انجام می‌شود؟ استخرها یکی از مکان‌های پرطرفدار برای تفریح و شنا کردن هستند، به همین دلیل افراد زیادی به‌خصوص در فصل تابستان برای آب‌تنی و گذراندن اوقات فراغت به استخر می‌روند. استخرها دارای سیستم‌های مختلفی هستند که همگی با کمک هم باعث می‌شوند تا استخر به‌درستی کار کند. یکی از کارهای مهمی که برای استخر خود باید انجام دهید، ضدعفونی کردن استخر است. در این مطلب قصد داریم روش های ضدعفونی کردن آب استخر را بررسی کنیم. پس تا پایان با ما همراه باشید.  

ضدعفونی کننده استخر چیست؟

ضدعفونی کننده استخر چیست؟

به‌دلیل وجود آب و رطوبت، استخرها مستعد رشد آلودگی‌‌ها، میکروب‌ها و جلبک‌ها هستند. بنابراین ضدعفونی کردن آب استخر اهمیت بسیار زیادی دارد. ضدعفونی‌کننده استخر ماده‌ای است که وفتی با آب استخر مخلوط می‌شود، میکروارگانیسم‌هایی را از بین می‌برد که بیماری‌زا هستند و ممکن است برای بدن انسان مضر باشند. میکروب‌ها باعث به‌وجودآمدن التهاب، خارش و قرمزی چشم و در موارد شدیدتر باعث حساسیت‌های پوستی، عفونت گوش و چشم می‌شوند.

نکته مهم در استفاده از ضدعفونی‌کننده‌‌های استخر این است که میزان آن‌ها با توجه به نوع استخر و حجم استخر تعیین می‌شود. به همین دلیل شما باید به‌طور مداوم آب استخر را با کیت‌ها و دستگاه های مخصوص آزمایش کنید تا متوجه شوید که آب استخر نیاز به ضدعفونی‌کردن دارد یا خیر. اگر از مواد ضدعفونی‌کننده بیش‌ازحد مجاز استفاده کنید، ممکن است به شناگران یا تجهیزات استخر آسیب بزنید. بنابراین رعایت دوز مجاز و استاندارد برای استفاده از مواد ضدعفونی کننده بسیار مهم است. روش های ضدعفونی کردن آب استخر متنوع هستند. گاهی می‌توانید برای استخر خود از یک یا چند روش استفاده کنید. در ادامه با دستگاه های ضدعفونی کننده استخر آشنا می‌شویم.

دستگاه کلرزن

دستگاه کلرزن

کلر یکی از رایج‌ترین و پرکاربردترین مواد برای گندزدایی و ضدعفونی کردن آب استخر است که در بسیاری از استخرها از آن استفاده می‌شود. کلر را با کمک دستگاه کلرزن می‌توان به آب استخر اضافه کرد تا در کوتاه‌ترین زمان با آن واکنش نشان دهد و میکروب‌ها را از بین ببرد. کلرزن‌ها با توجه به نوع کلری که به کار می‌برند با یکدیگر تفاوت دارند.

  • کلرزن مایع: این دستگاه از یک پمپ تزریق استفاده می‌کند که از طریق آن، دوز کلر مورد نیاز را با دوزینگ پمپ به استخر تزریق می‌‌کند. در این دستگاه مایع هیپوکلرید سدیم یا کلسیم ریخته می‌شود و با کمک هیپوکلریناتور، این مایع به آب تزریق می‌شود. این نوع کلرزن در دو مدل دستی و اتوماتیک تولید می‌شود. 
  • کلرزن گازی: ابتدا در دمای بالا و فشار پایین، کلر به مایع تبدیل می‌شود و پس از آن با کمک تبخیرکننده به حالت گاز درمی‌آید. سپس این گاز درون کپسول‌‌هایی نگهداری می‌شود. برای ضدعفونی استخر، گاز کلر با کمک پمپ به استخر تزریق می‌شود.
  • کلرزن خطی: با کمک این دستگاه می‌توانید قرص کلر جامد را به استخر اضافه کنید. این کلرزن آخرین عضو در مسیر تصفیه آب استخر است تا روی تجهیزات اثر منفی نداشته باشد.
  • کلرزن شناور: این نوع کلرزن از قرص کلر استفاده می‌کند و در سطح استخر رها می‌شود تا به‌مرور قرص‌ها در آب استخر حل شوند و آب ضدعفونی شود. این روش ارزان‌‌تر است اما دقت کمتری دارد.

مزایای دستگاه کلرزن

  • گندزدایی موثر و دقیق
  • امکان حفاظت و استفاده مجدد از کلر باقی‌مانده
  • در دسترس بودن سیستم‌های شیمیایی برای مهار بو و تعیین دوز
  • حمل‌ونقل راحت و بدون دردسر
  • نصب آسان در مکان‌های دلخواه
  • هزینه مناسب و به‌صرفه تامین مواد اولیه
  • امکان تعمیر جداگانه قطعات
  • هزینه پایین تعمیر و نگهداری دستگاه
  • امکان پیشگیری از رسوب‌گیری و ته‌نشین شدن رسوب در دستگاه‌ها

کلرزن نمکی

کلرزن نمکی

در این دستگاه از ترکیب غلیظ آب و نمک، کلر استخراج می‌شود. نحوه کارکرد این دستگاه به این شکل است که باید ابتدا به‌طور مستقیم در آب استخر میزان مشخصی نمک بریزید. سپس با کمک برس و پمپ استخر آن را کاملا در آب استخر حل کنید. سپس محلول آب و نمک با غلظتی بین ۲۵۰۰ تا ۶۰۰۰ ppm وارد دستگاه می‌شود و سپس با الکترولیز کردن نمک، دو ماده اسید هیپوکلریت (HClO) و هیپوکلریت سدیم (NaClO) به دست می‌آید. در این روش نیازی به استفاده از کلر مستقیم ندارید، بلکه با کمک این دستگاه می‌توانید با آب و نمک، کلر مورد نیاز را استخراج کنید و آن را به منظور ضدعفونی کردن، به استخر تزریق کنید. 

یکی از مزایای استفاده از دستگاه کلرزن نمکی این است که به دلیل اینکه همیشه کلر مورد نیاز را آزاد می‌کند، کلرامین را کاهش می‌دهد. کلرامین ماده‌ای است که با ترکیب‌شدن کلر با آمونیاک به وجود می‌آید. آمونیاک نیز از طریق عرق بدن یا ادرار شناگران وارد آب استخر می‌شود.

دستگاه ازن زن

دستگاه ازن زن

ازن یا گاز O3 یک اکسیدکننده قوی برای آب استخر به شمار می‌رود و می‌تواند به میزان زیادی آلودگی‌های استخر را از بین ببرد. نحوه عملکرد گاز ازن مانند کلر است با این تفاوت که عوارض و بوی آزاردهنده‌ای ندارد. ازن به محض وارد شدن در آب استخر اکسیژن آزاد می‌کند و میکروب‌ها را از بین می‌برد. البته باید بدانید که برای افزایش تاثیرگذاری ازن به مقداری کلر نیاز خواهید داشت. نحوه عملکرد دستگاه ازن زن به این صورت است که با کمک لامپ فرابنفش اکسیژن را به ازن ناپایدار تبدیل می‌کند و آن را به آب تزریق می‌کند. در واکنش‌های شیمیایی اکسیداسیون، جلبک‌ها، میکروب‌ها و آلودگی‌ها از بین می‌روند. دقت کنید که غلظت ازن باید با توجه به میزان آلودگی‌ها و حجم استخر تعیین شود تا اثرگذاری مناسبی داشته باشد.

مزایای دستگاه ازن زن

  • گندزدایی قوی
  • بدون بو، مزه و خشک کردن بدن
  • کاهش مصرف کلر
  • قیمت مناسب و به‌صرفه
  • بدون آزاد کردن مواد مضر
  • امکان استفاده در انواع استخرهای سرپوشیده و روباز
  • افزایش غلظت اکسیژن آب

استفاده از برم

استفاده از برم

استفاده از برم یکی از روش های ضدعفونی کردن استخر است که جایگزین مناسبی برای کلر به شمار می‌رود. برم هنگام وارد شدن به آب واکنش نشان می‌دهد و برومامین تولید می‌کند. اما با وجود این واکنش‌‌ها، برم همچنان می‌تواند به عمل ضدعفونی کردن استخر بپردازد. همچنین خود ماده برومامین برخلاف کلرامین نیز در گندزدایی تاثیر دارد. برم در دماهای بالاتر ماندگارتر است بنابراین راحت‌تر می‌تواند عمل گندزدایی را انجام دهد. البته از معایب ضدعفونی با برم می‌توان به قیمت بالاتر آن نسبت به کلر اشاره کرد. همچنین در محیط بوی ماندگارتری دارد.

اشعه فرابنفش

اشعه فرابنفش

پرتوی فرابنفش خورشید یا UV یک روش شناخته‌شده برای تصفیه آب است که جایگزین مناسبی برای مواد گندزدایی مانند کلر به شمار می‌رود. پرتوی فرابنفش یکی از روش های ضد عفونی کردن استخر است که بدون تولید ترکیب‌های مشکل‌زا کار خود را انجام می‌دهد. نحوه عملکرد به این صورت است که یک لامپ تخلیه الکتریکی حاوی بخار جیوه و جدار انعکاس‌دهنده تابش آب را از بین خود عبور می‌دهد. در این روش نیاز به استفاده از مواد شیمیایی نخواهید داشت. همچنین استفاده از این روش کیفیت آب استخر را کاهش نمی‌دهد. لامپ UV بعد از سیستم فیلتراسیون استخر قرار می‌گیرد و به‌خوبی آلودگی‌های آب را از بین می‌برد. قدرت این روش به‌حدی است که حتی پاتوژن‌‌ها را از بین می‌برد. این روش هیچ عوارض جانبی برای انسان نخواهد داشت. این لامپها ماندگاری طولانی دارند و هزینه تعمیر و نگهداری آن‌ها مناسب است.

یونیزه کننده

یونیزه کننده

اگر اتم‌های یک ماده بار مثبت یا منفی داشته باشند، به آن‌ها یون گفته می‌شود. یونیزه کردن به معنی تبدیل اتم خنثی به یون است. این روش یکی از کارهایی است که برای گندزدایی از استخر می‌توانید انجام دهید. اساس کار این روش بر مبنای واکنش‌های الکتروشیمیایی است. آب استخر به عنوان الکترولیت به کار می‌رود. دستگاه یونیزه کننده محقظه‌ای دارد که در آن الکترودهای فلزی جای گرفته‌اند. جریان برق با ولتاژ پایین بین الکترودها باعث تشکیل یون می‌شود. وارد شدن این یون‌ها به آب استخر باعث  ضدعفونی شدن آن می‌شود. نکته مهم این است که باید از میزان یون مشخصی استفاده کنید زیرا یون کمتر، اثرگذاری را کاهش می‌دهد و یون بیشتر احتمال رسوب کف استخر را افزایش می‌دهد. فلزهایی که برای این کار استفاده می‌شوند معمولا نقره، مس و روی هستند که قابلیت ضدعفونی‌کنندگی بالایی دارد. 

شوک دادن به آب استخر

شوک دادن به آب استخر

ممکن است بعد از مدتی به دلایلی مانند شلوغی استخر یا وارد شدن حجم زیادی از آلودگی به استخر، روش‌های معمول و همیشگی برای ضدعفونی استخر کافی نباشد. در این صورت نیاز به شوک استخر خواهید داشت. فرآیند شوک دادن به استخر به معنی این است که مقدار قابل توجهی از کلر یا مواد اکسیدکننده دیگر را به آب استخر اضافه کنیم تا آلودگی‌ها، جلبک‌ها و مواد آلی موجود در آب استخر را از بین ببرد.

باید دقت کنید که همیشه نباید به استخر شوک بدهید، زیرا غلظت مناسب مواد شیمیایی در استخر نباید از حد مشخصی بیشتر شود. اما در مواقع خاصی باید این کار را انجام دهید تا از تمیز بودن و ضدعفونی شدن آب استخر اطمینان حاصل کنید. بعد از مواردی مانند تعداد شناگران زیاد، بارش باران، طوفان یا گرد و خاک، بعد از تعویض آب استخر و بعد از بازگشایی استخر بهتر است با کمک شوک دادن به استخر باکتری‌ها و میکروب‌های آن را از بین ببریم.

این مطلب را هم بخوانید: اشتباهات رایج در نگهداری از استخر

سخن پایانی

ضدعفونی کردن آب استخر

ضدعفونی کردن آب استخر و گندزدایی از آن بسیار ضروری است و به سلامتی شناگران کمک می‌کند. روش‌ های ضدعفونی کردن استخر بسیار متنوع هستند و شما باید با توجه به نوع استخر (سرپوشیده، روباز)، ابعاد استخر، کاربری استخر (شخصی، عمومی، تجاری)، حجم استفاده از استخر و بودجه مالی خود بهترین روش برای ضدعفونی کردن استخر را انتخاب کنید. به نظر شما کدام روش برای گندزدایی استخر بهتر و به‌صرفه‌تر است؟ برای انتخاب بهترین روش و خرید تجهیزات ضدعفونی آب استخر، پیشنهاد می‌کنیم از نظرات کارشناسان مجرب بهره‌مند شوید. شما می‌توانید از طریق راه‌های ارتباطی با مشاوران فیدارآدور تماس بگیرید تا شما را به‌طور کامل راهنمایی کنند. لطفا نظرات و سوالات خود را با ما در میان بگذارید.

سوالات متداول

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

call