استخرها یکی از مکانهای مستعد رشد باکتری و میکروب هستند. از طرفی وقتی که در استخر شنا میکنیم ذرات ریزی مانند موها، پوستهای مرده، چربیهای بدن و سایر آلودگیها وارد آب استخر میشوند. به همین دلیل سیستم تصفیه استخر یکی از مهمترین سیستمهایی است که باید همیشه سالم و کارا باشد. یکی از مهمترین وسیلهها در سیستم گردش آب و تصفیه استخر فیلتر است که بسیاری از استخرها از فیلتر شنی استفاده میکنند. در این مطلب قرار است درباره ساختار فیلتر شنی استخر بیشتر صحبت کنیم.
فیلتر شنی چیست؟
فیلتر شنی را میتوان یکی از رایجترین و کاربردیترین فیلترهای تصفیه آب استخر دانست. این فیلتر همانطور که از نام آن مشخص است، از ماسه یا دانههای سیلیس استفاده میکند. وظیفه این فیلتر این است که آلودگیها و ذرات معلق در آب را از آن جدا میکند و آب تمیز را وارد سیستم گردش آب میکند. آب آلوده از یک سمت فیلتر وارد میشود، از ماسهها عبور میکند و ذرات یا زبالههای خود را از دست میدهد. سپس آب تمیز از سمت خروجی فیلتر خارج میشود و به استخر برمیگردد.
این فیلترها کارایی و عمر بالایی دارند، از طرفی هزینه مناسب آنها باعث شده است که طرفداران زیادی داشته باشند. در ساختار فیلتر شنی میتوانید از سیلیس، کوارتز، ماسه و گارنت برای تصفیه آب استفاده کنید. این مواد میتوانند آب استخر را شفاف و تمیز کنند تا مجبور نباشید همیشه درصد زیادی از مواد شیمیایی را در استخر استفاده کنید. بنابراین توصیه میکنیم هنگام خرید تجهیزات استخر، این فیلتر را فراموش نکنید.
انواع فیلتر شنی کدام است؟
فیلتر شنی مدلهای مختلفی دارد که هر کدام برای کاربرد خاصی مناسب هستند. بنابراین بهتر است این مدلها را بشناسید تا با توجه به نوع نیاز خود بتوانید مدل مناسب را انتخاب کنید.
- فیلتر شنی کند: این فیلتر مدلی قدیمی است که نسبت به مدلهای پیشرفتهتر کندتر عمل میکند. نگهداری این فیلترها آسان است اما افت فشار کمی دارند. این مدل مناسب برای اماکن مسکونی است.
- فیلتر شنی تند: این فیلتر نسبت به فیلتر کند افت فشار بیشتری دارد و برای تصفیهخانهها مناسب است.
- فیلتر شنی تحت فشار: این فیلترها سرعت بالایی دارند و نسبت به مدلهای دیگر نگهداری آسانتری دارند. فیلترهای تحت فشار هزینه مناسبی دارند و برای خانههای کوچک، استخرها، مراکز صنعتی و باغها مناسب هستند.
توصیه میکنیم درباره کاربرد فیلتر شنی در استخر بیشتر بدانید.
فیلتر شنی چه اجزایی دارد؟
حالا که با فیلتر شنی و نحوه کار آن آشنا شدید، توصیه میکنیم برای درک بهتر، اجزای آن را بشناسید.
مخزن اصلی فیلتر شنی
این مخزن محلی است که دانههای سیلیس یا ماسه درون آن قرار میگیرند. مخزن فیلتر شنی ممکن است از جنس فلز یا فایبرگلاس باشد. در هر حال مقاومت و کیفیت ساخت بدنه این مخزن بسیار اهمیت دارد، تا بتواند فشار و دمای متفاوت را تحمل کند. همچنین فیلتر باید دوام و عمر مناسبی داشته باشد.
نازل فیلتر شنی
اگر بخواهید برای استخر یا هر مکان دیگری از فیلتر شنی استفاده کنید، نقش نازل آن را نمیتوان فراموش کرد. نازلهای فیلتر شنی طوری طراحی شدهاند که آب را بهطور یکسان و با سرعت مناسب روی دانههای سیلیس یا ماسه توزیع کنند. در واقع این نازل وظیفه کنترل آب را بر عهده دارد و به آن جهت میدهد. این نازلها معمولا در دو مدل فلزی و پلاستیکی تولید میشوند.
لوله کشی فیلتر شنی
باید بدانید که درست کار کردن فیلتر شنی به لولهکشیهای دقیق و باکیفیت آن بستگی دارد. در ساختار فیلتر شنی دو نوع لولهکشی وجود دارد.
- لوله کشی اصلی فیلتر شنی: این لولهکشیها که اهمیت زیادی دارند، شامل شیرآلات کنترلی فیلتر هستند.
- لوله کشی هواگیری فیلتر: این لوله کشی در ابعاد کوچکتر و برای هواگیری فیلتر شنی تعبیه شده است.
شیرآلات فیلتر شنی
فیلترهای شنی معمولا دارای چهار عدد شیر اصلی هستند که کنترل فیلتر را انجام میدهند. علاوه بر اینها، فیلتر شنی از یک شیر برای هواگیری و یک شیر برای تخلیه سریع بهره میبرد. شیر تخلیه سریع در قسمت زیرین لولهکشی تعبیه شده است.
دانههای ماسه یا سیلیس
اگر همه اجزای فیلتر را در کنار هم قرار دهیم، اما دانه شن نداشته باشیم، نمیتوانیم با فیلتر کار کنیم. بنابراین دانههای سیلیس فیلتر نقش مهمی را در ساختار فیلتر شنی و تصفیه آب استخر ایفا میکنند. یکی از نکاتی که برای تصفیه آب بهتر باید در نظر داشته باشید، استفاده از دانههای مختلف سیلیس است. توصیه میکنیم مخزن فیلتر را با سه نوع دانه با ضخامتهای متفاوت پر کنید تا تصفیه دقیقتر و بهتری داشته باشید. بهتر است دانههای درشت در قسمت پایینی فیلتر و دانههای ریزتر در قسمتهای بالایی قرار بگیرند.
ساختار فیلتر شنی چگونه است؟
تا اینجا با فیلتر شنی و اجزای آن آشنا شدهاید. حالا بهتر است قبل از خرید فیلتر تصفیه استخر با ساختار داخلی این فیلتر آشنا شوید تا بتوانید نحوه عملکرد آن را بیشتر درک کنید. در ادامه ساختار فیلتر شنی را مرور میکنیم.
۱. شیر چندحالته
۲. حلقه O-Ring
۳. گیره پلاستیکی
۴. لولهکشی فیلتر
۵. لولههای جانبی
۶. مخزن اصلی فیلتر
۷. زهکشی شن و ماسه
۸. واشر درپوش تخلیه
۹. درپوش تخلیه
۱۰. پایه مخزن
۱۱. گیج فشار یا فشارسنج
ساختار فیلتر شنی
در حالت ساده تصفیه آب
۱. آب آلوده وارد فیلتر شنی میشود.
۲. از طریق نازلهای فیلتر، آب روی دانههای شن توزیع میشود.
۳. آب از دانههای ماسه و سیلیس عبور میکند و ذرات معلق و زبالههای ریز را از دست میدهد.
۴. در این مرحله آب تمیز به محفظه پایینی فیلتر میرسد.
۵. آب از محفظه پایین، از طریق لولههای فیلتر به سمت لوله اصلی مکش میشود.
۶. آب تمیز از لولهها بالا میرود.
۷. از طریق درگاه خروجی فیلتر، آب تمیز به سمت استخر برمیگردد.
در حالت بک واش
حالت بک واش زمانی ضروری است که حجم زبالهها و ذرات کثیف در فیلتر شنی بسیار زیاد شده باشد. بنابراین باید با روش خاصی، این ذرات را از فیلتر خارج کنید تا کارایی آن حفظ شود. بک واش فیلتر شنی طی مراحل زیر انجام میشود:
۱. شیر بک واش فیلتر باز میشود و آب تمیز را مکش میکند.
۲. آب تمیز از لوله اصلی فیلتر پایین میرود تا به محفظه نگهداری آب برسد.
۳. در این مرحله آب وارد محفظه زیرین فیلتر میشود.
۴. آب تمیز با فشار زیاد از دانههای سیلیس عبور میکند.
۵. در این گام، آب ذرات و آلودگیهای لابهلای شنها را با فشار با خود همراه میکند.
۶. آب به همراه ذرات از دانههای شن خارج میشود.
۷. در پایان آب کثیف، به همراه ذرات و آلودگیها از شیر فیلتر خارج میشود.
برای دانستن بیشتر درباره این روش، نحوه بک واش فیلتر شنی استخر را بخوانید.
سخن پایانی
فیلترهای شنی یکی از مهمترین تجهیزاتی هستند که باید برای استخر، باغ یا مجتمع مسکونی خود تهیه کنید. این فیلترها برای استخر نقش بسیار مهمی را ایفا میکنند و به شما کمک میکنند همیشه آب استخر را تمیز و شفاف نگه دارید. فیلترهای شنی اگر بهدرستی مورد استفاده قرار بگیرند و در مواقع مورد نیاز بکواش شوند، میتوانند عمر طولانی داشته باشند. این فیلترها نسبت به هزینه خود، کارایی بالایی دارند و مقرونبهصرفه هستند. در این مطلب سعی کردیم درباره اجزا و ساختار فیلتر شنی صحبت کنیم تا درک بهتری از نحوه عملکرد آن داشته باشید. یادتان باشد خرید تجهیزات استخر با کیفیت بالا اهمیت ویژهای دارد. اگر برای خرید تجهیزات استخر سوالی دارید، آن را از کارشناسان ما در فیدارآدور بپرسید.