کنترل پمپ دیگ بخار
زمانی بود که تنها کنترل ما روی کارکرد پمپ دیگ بخار ، روشن و خاموش کردن آن بود که هنوز هم یک مساله عادی برای پمپاژ مایعات است و تقریبا منحصر به پمپ تغذیه دیگ بخار بویلر صنعتی کم فشار است اما تکنولوژی مدرن قابلیت ها را افزایش داده و آنچه اپراتور دیگ بخار باید بداند این است که بتواند از آنها استفاده کند. دقت کنید که این مسئله شامل کنترل پمپ دیگ بخار به منظور کنترل جریان قبل از کنترل پمپ های با سرعت متغیر است. معمولا برای حفظ پارامترهای بهره برداری، جریان سیال را کنترل می کنیم.
یعنی اکثر اوقات سیال را سیرکوله می کنیم تا با اتلاف انرژی سیال را در فشار مورد نظر نگه داریم؛ این عمل ما را مجبور میکند تا وقتی با کنترل بر روش روشن/خاموش کردن مواجه هستیم فرصت هایی برای اصلاح کنترل پمپ به منظور کاهش هزینه انرژی و استهلاک پمپ وجود دارد. محدود کردن تعداد استارت زنی با طولانی کردن زمان کارکرد، کاری معقول است.
این مطلب به معنی در حال کار نگه داشتن پمپ با سیرکوله کردن سیال نیست چون شاید تعداد استارت را کاهش میدهد ولی اتلاف انرژی زیادی دارد. اگر سیکل های کارکرد پمپ شما (تعداد روشن و خاموشی) زیاد است مثلا ده دقیقه کار می کند و ده ثانیه خاموش می شود حتما باید این موضوع را لحاظ کنید. در این حالت میتوانید حتی به جای خاموش شدن پمپ سیال را سیرکوله کنید تا از استهلاک استارتر جلوگیری گردد.
عدم کنترل پمپ چه آسیب های به آن می زند؟
هربار که پمپ استارت میشود کل مجموعه دچار تنش میشود. جریان مورد نیاز استارت پنج تا ده برابر آن در حال کارکرد نرمال است که همین عامل گرم شدن سریع موتور به همراه تنش حرارتی و نیز نیروی بزرگ مغناطیسی است که میتواند به سیم پیچ آسیب بزند. آسیب دیگر این وضعیت متوجه یاتاقانها است چون مرتبا گرم و خنک میشوند که این موجب ورود هوا و اختلاط با گریس یا روغن شده و خوردگی ایجاد میکند. پمپ همیشه در هنگام استارت دچار شوک فشاری می شود، چون سیال موجود در لوله باید از حالت سکون شتاب گرفته و شیر یکطرفه هم باز شود. با کاهش تعداد استارت ها این مشکل برطرف شده و عمر دستگاه بیشتر میشود.
این کار را با طولانی کردن فواصل زمانی تنظیمات انجام دهید، اجازه دهید سطح کمی کاهش یابد و تا زمانی که کمی بیشتر از مقدار (با تنظیم کنترلر سطح مطلوب نشده با انجام تنظیمات مقتضی از خاموش شدن پمپ جلوگیری کنید. برای کنترل پمپ به این روش محدودیت های وجود دارد مثلا کاهش بیشتر سطح آب دیگ بخار بویلر صنعتی موجب اختلال در کارکرد قطع کن سطح پایین آب خواهد شد. پس باید در تنظیم آن خیلی دقت کنید.
چه پمپ های قابلیت تنظیم شدن دارند؟
قبل از بحث معرفی پمپ ها باقابل تنظیم خاطره یک اپراتور دیگ بخار در این مورد بیان میکنیم پس پمپ های قابل کنترل را بررسی میکنیم.
من به یک اپراتور برخوردم که انگشت های خود را روی دکمه های استارتر و استاپ گذاشته بود و پمپ را مرتبا روشن و خاموش می کرد. وقتی علت را از او پرسیدم گفت میخواهم این وسیله لعنتی از کار بیفتد تا یک پمپ بهتر جایگزین کنند. دفعه دیگر که به آنجا رفتم دیدم پمپ عوض شده است ولی اپراتور همچنان گلایه میکرد چون پمپ جدید از همان نوع قبلی بود و نیاز او را برآورده نمی کرد.
در کنترل خودکار جریان در پمپ با قابلیت تنظیم شدن، این کار بدون تناقض انجام نمی گیرد. تنها پمپ هایی که میتوانند کنترل تنظیم شونده داشته باشند پمپ های مواد شیمیایی اند که از پمپ پیستونی رفت و برگشتی از نوع هیدرولیکی، که روی یک دیافراگم با تنظیم کورس قسمت رفت و برگشتی عمل می کنند، استفاده می کنند. علت آن وجود شستی روی پمپ است. پمپ سانتریفیوژ که اکثر کاربردها را پوشش می دهد به صورت خودکار هم محور میشود (آلاینمنت خودکار) و جریان داخل آن توسط سیستم تعیین میشود. با خفه کردن جریان سیستم در برخی نقاط و ترجیحا پس از خروجی پمپ، اختلاف فشار مورد نیاز برای وارد کردن سیال به سیستم افزایش یافته و با بالا رفتن هد در منحنی، جریان کاهش می یابد.
کاربرد پمپ های سانتریفیوژ و اکثر انواع پمپ دنده ای و مارپیچ و چرخدندهای معمولا زمانی که جریان در کنترل پمپ ثابت است و قسمتی از جریان به مکش پمپ برگردانده میشود تا کنترل نهایی فشار انتقال حاصل شود کنترل ریسیرکولاسیون انجام میشود.
نتیجه گیری در مورد کنترل پمپ
پیشرفت در کنترل سرعت موتور، برخی پروژه های کنترل پمپ را که قبلا ممکن نبود میسر ساخته است. تغییر دادن سرعت پمپ سانتریفیوژ با منحنی عملکردی نسبتا مسطح صرفه جویی چندانی در توان، بیشتر از آنچه در حالت خودکار دارد انجام نمیدهد. پمپی با منحنی این چنینی به طور خودکار، اختلاف فشار پایدار معقولی ایجاد می کند. بنابراین نیازی به کنترل پمپ وجود ندارد. اگر شیب منحنی خیلی تند است، تغییر دادن سرعت هزینه توان را کاهش داده و امکان کنترل اختلاف فشار را فراهم می کند. اگر هد مورد نیاز هم برای تغییر جریان با بار تغییر می کند بنابراین برخی صرفه جویی های بالقوه با کنترل سرعت پمپ حتی در پمپ های با منحنی نسبتا صاف انجام می گیرد.
اگر به دنبال فرصتی برای نصب کنترل سرعت متغیر محرک روی پمپ میگردید تا ببینید چه صرفه جویی هایی قابل حصول است و سختی کار با آنها برای اپراتور چه قدر است. باید گفت اینکار غیر ممکن است به دو دلیل اول اینکه اکثر افراد نمی توانند منحنی ها را با عملکرد واقعی تطابق دهند، ثانیا ذهنیت برخی مالکان که میگویند تا چیزی خراب نشود آن را تعمیر نکنید، برگشت هزینه نصب محرک سرعت متغیر روی پمپ در یک مدت کوتاه را نادیده می گیرند. مشکل بالقوه دیگر این است که پمپ با دقت برای شرایط طراحی انتخاب شده و راندمان پمپ در صورتی که سرعت کاهش یابد به شدت افت می کند. سعی کنید از پمپ های با هزینه بهره برداری بالا اجتناب کنید. بهترین انتخاب دستگاهی است که مطابق بار بوده و سیکل های آن طولانی تر است.