تفاوت فن و دمنده سانتریفیوژ و مکنده چیست
فن و دمنده سانتریفیوژ بسته به رابطه عرض و قطرشان با یکدیگر تفاوت دارند. وقتی عرض آن بیشتر از فاصله مرکز تا پیچک در خروجی باشد من به آن فن میگویم. اما اگر خیلی باریک باشد دمنده است. دمنده ها اختلاف فشار بیشتری نسبت به فن تولید می کنند. هیچ یک از آن قوانین همیشه قابل استفاده نیستند و به چیزی که افراد در واحد فن صدا می کنند، دمنده میگوند. چیز دیگری که با آن مواجه میشوید مکنده است. وقتی اکثر افت فشار سیستم قبل از ورودی سیستم اتفاق بیفتد آن را مکنده میخوانند. فن های روی پودرکننده ها معمولا مکنده هستند.
در ادامه با انواع کاربرد فن و دمنده سانتریفیوژ و کاربرد آن در دیگ بخار بویلر صنعتی بخار و اجزای تشکیل دهنده فن و دمنده سانتریفیوژ و نحوه استفاده از فن و دمنده تابستان و زمستان و همچنین پاسخ به سوال وجود گرد خاک چه مشکلاتی را برای فن و دمنده سانتریفیوژ ایجاد میکند؟ را مورد بررسی قرار میدهیم.
کاربرد فن و دمنده سانتریفیوژ
فن و دمنده سانتریفیوژ در کاربردهای فراوانی که استاندارد آن را تایید کرده استفاده میشوند. آرایش های گوناگون که مربوط به یاتاقان ها و اتصالات موتور است در شکل زیر (آرایش های فن) نشان داده شده است. موتورهای آرایش های فن 1 و 3 در هوا رها نشده اند، شکل فقط نشان میدهد که سازنده چیزی برای مهار موتور پیش بینی نکرده است. موقعیت های خروجی در شکل زیر (وضعیت های خروجی فن) نشان داده شده اند. اینها بر اساس نمای فن و دمنده سانتریفیوژ است و مثل این که روی موتور نشسته اند.
همچنین خواهید فهمید که چرخش را میتوان با نگاه به موقعیت خروجی فن تشخیص داد. با فن هایی که در جهت غلط می چرخیدند هم مواجه می شوید که بعضی از آنها چندین سال به همین شکل کار کرده اند. دستگاه های سانتریفیوژ در هر دو جهت کار می کنند با این تفاوت که بازده در یک جهت بهتر است.
همچنین شما با تعاریفی در مورد عرض و تعداد ورودی هم روبه رو خواهید شد. حتما فن هایی با یک ورودی را دیده اید که هوا از یک طرف وارد میشود ولی فن های با دو ورودی هم وجود دارند که در آن هوا از دو طرف وارد میشود. آنها با نام اختصاری ( SWSI (Single width single inlet(پهنای تکی یا ورودی تکی) و ( DWDI’ (double width double inlet (جفت پهنا و جفت ورودی) شناخته میشوند که در کاربردهای بسیاری از کنوکتورهای (نوعی مبدل حرارتی کوچک در خانه ها تا فن های دمنده اجباری ( F.D) استفاده می شوند. در مورد پهنا فقط به فن نگاه کرده و بر اساس نسبت قطر چرخ به پهنا آن را میتوان ارزیابی کرد.
کاربرد فن و دمنده سانتریفیوژ در دیگ بخار بویلر صنعتی بخار
اکثر کاربردها در واحد دیگ بخار بویلر صنعتی بخار مختص انواع فن های سانتریفیوژ با پره انحنا به عقب یا شعاعی است چون پره های انحنا به عقب راندمان بالایی داشته و پره های شعاعی دچار تجمع غبار نمی شوند. فن های پره شعاعی منحصرا در I . D فنها و فن های دستگاههای پودر کننده زغال استفاده میشوند. اکثر سیستم های تهویه مطبوع از فن های انحنا به جلو استفاده میکنند چون در رساندن حجم زیاد هوا در اختلاف فشارهای پایین پربازده هستند.
توجه به این نکته مهم است که فن های با پره انحنا به جلو، منحنی کشیده تری دارند و اضافه بار شدن موتور آنها در صورتی که چیزی جریان هوا را محدود نکند عادی است. پره های مورد استفاده در دمنده ها سانتریفیوژ از نوع شعاعی یا انحنا به عقب هستند که بستگی به کاربرد آن دارد و ممکن است همان مشکل نوسان پمپ سانتریفیوژ دیگ بخار را داشته باشد که دلایل وقوع آنها هم مشابه است. به ندرت در کاربرد فن و دمنده سانتریفیوژ شاهد چنین چیزی هستیم اما امکان بروز آن در صورت وقوع تراکم وجود دارد.
اجزای تشکیل دهنده فن و دمنده سانتریفیوژ
قطعه گردان فن را به جای ایمپلر چرخ معروف است. پیچک (حلزونی) قسمتی از بدنه است که نزدیک ترین قسمت به قطر خروجی پره است. بطور مثال در اینجا سیال چرخان در فن بریده شده و به جای این که به همراه چرخ بچرخد از خروجی خارج میشود. ناقوس ورودی جایی است که ورودی فن را به قطر داخلی چرخ متصل می کند. علت این نامگذاری شباهت آن به ناقوس کلیسا است که در شکل زیر مشاهده میکنید. فن های کوچک چنین چیزی ندارند فقط یک دریچه که رو به چرخ است. برخی تجهیزات اضافی وجود دارد که در فن و دمنده سانتریفیوژ آنها را نخواهید دید،
چون فن ها معمولا سیل یا پکینگ ندارند. ما سلینگرهای گرما را داریم که شبیه چرخ فن کوچکی هستند که روی محور و خارج از فن قرار دارند تا هوای خنک کن را به طرف یاتاقان ها دمیده و از داغ شدن آنها جلوگیری می کنند. به جای صافی، صفحات ورودی برای جلوگیری از ورود سنگ و خاشاک به داخل فن استفاده میشود اما جلوی گرد و خاک را نمی گیرد.
وجود گرد خاک چه مشکلاتی را برای فن و دمنده سانتریفیوژ ایجاد میکند
گرد و خاک در فن و دمنده سانتریفیوژ میتواند به فن آسیب برساند و یا عملکرد آن را مختل کند. گرد و خاک ممکن است از ذرات بزرگتر بی ضرر تا ذرات خیلی ریز باشد که برای سلامتی انسان هم مضر است. اگر مقدار زیادی گرد و خاک روی پره ها نشسته باید آن را تمیز کرد چون به قدری جمع میشوند که اگر تمیز نشود لایه ضخیمی تشکیل خواهد داد که میتواند ظرفیت فن و دمنده سانتریفیوژ را کاهش دهد. مشکل بزرگتر این است که وقتی به یک حدی برسد بریده شده و به زمین می ریزد که این امر باعث عدم تعادل فن خواهد شد که تاثیر بد آن متوجه یاتاقان ها میشود.
حاصل چنین اتفاقی ممکن است تغییر شکل محور هم باشد. کلیه فن ها باید مرتبا تمیز شوند. برخی F. D فن ها یا کانال های آنها تحمل شست وشو با آن را ندارند پس فقط باید روی آنها را جارو بکشید و یا با دستمال و غیره پاک کنید. حتما باید داخل محفظه را هم تمیز کنید.تفاوت اصلی شکل پره های فن و دمنده سانتریفیوژ چیست؟ فن و دمنده سانتریفیوژ بیش از هر وسیله دیگری برای جابه جا کردن هوا استفاده میشوند که برای کاربردهای گوناگون آرایش های متنوعی دارند. سه تفاوت اصلی در شکل پره های فن ها وجود دارد، انحنا به عقب، انحنا به جلو و شعاعی. این سه شکل منحنی های متفاوتی برای فن به وجود می آورند
نحوه استفاده از فن و دمنده سانتریفیوژ در تابستان و زمستان
چیز مهمی که باید در موردفن و دمنده سانتریفیوژ به یاد داشته باشید این است که آنها سانتریفیوژ هستند و اختلاف فشاری که تولید می کنند تابعی از جریان در فن و چگالی سیال است. اگر سیال سرد باشد فن اختلاف (هد) فشار بیشتری تولید می کند (برحسب اینچ آب) که طبعا جرم سیال منتقل شده هم بیشتر هواهد بود. وقتی فن، گاز با دمای بالاتر را جابه جا می کند هوا را چندان افزایش نداده و جرم آن نیز زیاد نخواهد بود. در اکثر موارد موتور I. D فن به قدری بزرگ نیست که هوای خنک را جابه جا کند چون نیاز توان برای این کار بالا است. به همین خاطر باید در راه اندازی دیگ بخار بویلر صنعتی بخار با I . D فن بیشتر مراقب باشید تا دچار اضافه بار نشود.
وقتی دود دما بالا را جابه جا می کند بار روی آن افت خواهد کرد. این میتواند دلیل عدم رسیدن بویلر صنعتی بخار به بار کامل در فصل تابستان هم باشد. اگر F. D فن برای جمع آوری هوای گرم در بالای بویلر صنعتی بخار نصب شده، در تابستان کارآیی خوبی نخواهد داشت (که دما بین 125 – 130°F است) اما در زمستان که دما کمتر از 60°F است کارآیی خوبی خواهد داشت. باید بدانید که فن در تابستان هوای کمتری جابه جا می کند که هوای اضافی کمتر میشود چون شاید به حالت غنی از سوخت کار می کنید. اگر بویلر در تابستان تنظیم شده در این صورت این هوای اضافی در زمستان بیشتر خواهد بود چون هوا چگال تر میشود.